עורך דין גבייה -גביית חובות:
מאמר זה רלוונטי בעיקר לעסקים, חברות קטנות ואנשים פרטיים שהעניקו שירות או מוצר ללקוח ולא קיבלו תמורה בצידם. בעוד שחברות גדולות במשק , בנקים וגופים פיננסיים גדולים נהנות מייצוג משפטי קבוע שמטפל עבורם בגביית החובות באופן שוטף ויעיל, הרי לאזרח הפשוט או לעסק הקטן בד"כ אין בהכרח את הידע הנדרש, הכלים, הזמן והמשאבים לגבות את החובות ביעילות.
עבור עסקים מסוימים אי פירעון התשלום מצד הלקוחות יכול ליצור בעיות תזרים מזומנים כך שפעילות העסק או החברה עלולה להיפגע באופן משמעותי. גם לאדם הפרטי שמשכיר את דירת מגורים או כל נכס אחר שבבעלותו, שמסתמך על הכנסות דמי השכירות החודשיים, עלול למצוא את עצמו בבעיה למלא אחר התחייבויותיו האישיות, במקרה והשוכר לא משלם את דמי השכירות. לעיתים מדובר בעיכוב בתשלום אחד בלבד כדי לגרום להסתבכות כלכלית.
גביית חוב יכולה להיות פעולה פשוטה שלא מצריכה מעורבות משפטית, בעיקר במקרים בהם החייב יצר את החוב בתום לב , מחוסר ידיעה אודות החוב או בעקבות נסיבות שלא בשליטתו, אולם יש לו את היכולת והרצון להסדיר את החוב, כך שיצירת קשר טלפוני עם החייב, או לכל מכתב התראה גורמים ללקוח להסדיר את החוב.
באיזה שלב נדרש לפנות לעו"ד לצורך גביית החובות
הלקוח קיבל את השירות ו/או המוצר אולם הוא מאחר באופן ניכר בהעברת תשלום. אם כל הדרכים או המאמצים הראשוניים לגבות את התשלום לא צלחו, והלקוח מתחמק ומתנהל באופן שונה שמעורר ספק בכל הנוגע לכוונתו או יכולתו לשלם את החוב, יש מקום לבצע פעולות משמעותיות יותר באמצעות עו"ד גביית לחובות.
עו"ד אלי סיטון בעל ניסיון רב בגביית חובות, מספק ללקוחותיו שירות משפטי איכותי, מהיר ומתוחכם לגביית החובות והכל בשקיפות מלאה.
בחירת האסטרטגיה הנכונה לגביית החוב
בטרם נפנה להליכים משפטיים, הצעד הראשון הינו ליצור קשר טלפוני עם החייב במטרה לקבל מידע מפורט, בכלל זאת, בירור הסיבות לאי תשלום החוב. במהלך השיחה ינסה עורך הדין לאסוף פרטים חשובים כגון: מקום עבודתו של החייב, מקום מגוריו, מצבו המשפחתי ומידע נוסף על מנת להעריך את מצבו הכלכלי. במקרים בהם הלקוח לא משתף פעולה מומלץ להיעזר בשירות של חוק פרטי שמבצע חקירה כלכלית לחייב ויספק את המידע הנחוץ. בהתאם למידע שנאסף, עורך הדין יבחר בפעולה המשפטית הנכונה והיעילה ביותר לצורך גביית החוב. נקיטת צעדים אלו מגדילה את סיכויי הגבייה וכן עשויה לחסוך זמן וכסף בהליכים משפטיים.
לצד זאת, צריך להכיר בכך, כי ייתכן כי אין לבעל החוב אין אמצעים לשלם את חובותיו עקב נסיבות מסוימות, והסיכויים לגבות ולו חלק קטן מהחוב אפסי, כך שאם לצורך גביית החוב תידרש הגשת תביעה בבית המשפט או הליך משפטי בהוצאה לפועל, אשר ישיתו על הלקוח עלויות משפטיות גבוהות ביחס לסיכויי הגביה, חובה לשקף זאת בפני הלקוח.
לעיתים מתברר כי החייב ו/או הלקוח נמצא בהליך חדלות פירעון כך שהאפשרות לגביית החוב נעשית באמצעות תביעת חוב בלבד ולא ניתן לפתוח כנגדו בהליך משפטי או לפתוח תיק בהוצאה לפועל.
גביית החוב באמצעות גוף ההוצאה לפועל
מערכת ההוצאה לפועל מציעה מגוון כלים אפקטיביים לגביית חובות , אך ניצולם המיטבי דורש מומחיות משפטית בתחום והכרה יסודית של החוק ותקנותיו. תפקידו של עורך דין גבייה הינו לבחור את הכלים המתאימים ביותר לכל מקרה, ליישם אסטרטגיות גבייה אפקטיביות ולהתמודד עם מורכבויות משפטיות שעשויות לעלות.
במידה ונפתח תיק הוצאה לפועל, רשות האכיפה והגבייה שולחת לחייב כתב אזהרה, שהינו מסמך רשמי שנשלח לחייב ומטרתו ליידע אותו על פתיחת התיק כנגדו, תוך מתן הזדמנות לשלם את החוב בטרם ינקטו כנגדו הליכים. כתב האזהרה כולל את פרטי הזוכה והחייב, סכום החוב המדויק, כולל ריבית והצמדה, מקור החוב(פסק דין, שטר וכו'), הודעה על הזכות להגיש התנגדות או בקשה לביטול פסק דין ואפשרויות לתשלום החוב.
עיקול בטרם מסירת אזהרה לחייב
בנסיבות מסוימות ניתן לבצע עיקולים בהוצאה לפועל בטרם מסירת אזהרה(המנוח הנפוץ- "עיקול בטרם") זאת במידה ורשם ההוצאה לפועל שוכנע, על פי ראיות שהובאו בפניו, כי קיים חשש סביר שאי הטלת העיקול תכביד על ביצוע פסק הדין.
פעולות לאחר פתיחת תיק ההוצאה לפועל
בתום תקופת ימי האזהרה, במידה והחייב לא הגיש התנגדות לחוב הכספי ניתן להגיש בקשה לצו מידע ולקבל מידע על נכסיו, הכנסותיו וחובותיו של החייב מגופים שונים, לרבות בנקים, מעסיקים, ביטוח לאומי, מערכת בתי המשפט ורשויות נוספות. כל זאת מאפשר לעורך דין גבייה לנקוט בהליכי גבייה ממוקדים ויעילים כנגד החייב.
מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים
אין חובה חוקית מפורשת במשלוח מכתב התראה אך לעיתים החייב ישלם את החוב לאחר קבלת מכתב התראה. ניתן לפתוח תיק גם ללא מסירת מכתב התראה אם מדובר בפסק דין או שטר שחזר. עם זאת כאשר מדובר בתביעה על סכום קצוב קיימת חובה בחוק לשלוח מכתב התראה בטרם תוגש תביעה.
תביעה על סכום קצוב:
מה היא תביעה על סכום קצוב בהוצאה לפועל
חוק ההוצאה לפועל מאפשר להגיש תביעה על סכום שאינו עולה על 75,000 ש"ח (הסכום נכון לחודש ספטמבר 2024) ישירות בפני הוצאה לפועל. מדובר בהליך מקוצר החוסך מהלקוח עלויות בניהול תביעה והתדיינות בבית המשפט ובעיקר מאפשר מסלול גביה מהיר.
סעיף 81א1 קובע כי תביעה על סכום קצוב היא אחת מאלה:
(1) תביעה על סכום כסף קצוב הבאה מכוח חוזה או התחייבות מפורשים, שיש עליה ראיה בכתב;
(2) תביעה הבאה מכוח חיוב לשלם סכום כסף קצוב שעילתו בהוראה מפורשת של חיקוק,
מה הוא סכום קצוב?
סכום שניתן לחשב באמצעות חישוב מתמטי פשוט ומיידי. סכום התביעה ידוע וניתן לכימות מדויק. זהו סכום שאינו דורש הערכה או קביעה שיפוטית לגבי גובהו.
התנאים להגשת תביעה על סכום קצוב
- קיימת התחייבות מפורשת של הנתבע לתשלום סכום קצוב (כגון: חוזה הלוואה, חוזה שכירות שהופר) או מכוח חיוב לשלם סכום כסף קצוב שעילתו בהוראה מפורשת של חיקוק (כגון: דו"ח חנייה)
- התביעה לא עולה על סך של 75,000 ש"ח ביום הגשתה.
- חלפו 30 ימים ממסירת התראה של התובע לנתבע בדבר כוונתו להגיש תביעה על סכום קצוב.
את מכתב ההתראה יש למסור במסירה אישית עם אישור מסירה ועליו לכלול את סכום התביעה, את העובדות העיקריות המהוות את עילת התביעה, לרבות פרטיהחוזה, ההתחייבות או החיקוק שמכוחם נוצרה, וכן את מועד התהוותה. בנוסף יש לציין כי התובע מתכוון להגיש תביעה לביצוע בהוצאה לפועל במידה והחוב לא יהיה מסודר בתוך 30 ימים, בהתאם לנוסח ההתראה הרשמי, כפי שנקבע בתקנות ההוצאה לפועל.
חשוב לזכור כי מסירת מכתב התראה הינו תנאי מקדים להגשת התביעה, אולם לחייב קיימת האופציה להגיש התנגדות לתביעה תוך 30 יום מיום מסירת כתב האזהרה, כפי שיפורט בהמשך המאמר.
דוגמאות לתביעה על סכום קצוב?
תביעה לתשלום חוב בין ספק ללקוח: עסק שסיפק סחורה או שירותים ללקוח ולא קיבל עבורם תשלום בהתאם לחשבונית שהוציא.
הלוואה בין אנשים פרטיים: כאשר אדם מלווה סכום כסף לחברו, והלווה לא מחזיר את הסכום במועד שנקבע.
חוב בכרטיס אשראי- חברת אשראי התובעת לקוח על חוב שלא נפרע בכרטיס האשראי
בכל המקרים הללו, הסכום הנתבע הוא ברור, מוגדר, וניתן להוכחה באמצעות מסמכים כגון חוזים, חשבוניות או הסכמים בכתב.
חשבונות שלא שולמו: כגון מים, חשמל, ארנונה וכו'.
התנגדות לביצוע תביעה על סכום קצוב
החוק מעמיד לרשות החייב זכות להגיש התנגדות לתביעה בתוך 30 יום ממסירת כתב האזהרה. ההתנגדות היא מעין כתב הגנה במסגרתה יכול החייב להעלות טיעונים כנגד התביעה, ובכלל זה כנגד סכום החוב, על כך שסכום החוב אינו ברור, שנוי במחלוקת ועל כן ראוי לברר את התביעה בבית המשפט. בנוסף רשאי החייב להעלות בכל עת טענת "פרעתי" לפיה שילם את החוב או חלק ממנו לתובע.